Pomen gibanja in pravilne telesne drže z vidika fizioterapevta - Inštitut za športno medicino Maribor

Pomen gibanja in pravilne telesne drže z vidika fizioterapevta

Danes je bil na naši fakulteti za otroke 4. 5. in 6. razreda Osnovne šole Janka Padežnika Maribor poseben dan. Po uvodnem govoru vodje fizioterapije Sama Mikla je naš fizioterapevt Franci Žökš mladim nadobudnežem predstavil delovanje Inštituta za športno medicino Maribor in poklic fizioterapevta. Poučil jih je o pomenu gibanja in pravilne telesne drže. Skupaj so debatirali o tem, zakaj je gibanje pomembno in kakšen vpliv ima le-to na človeško telo. Nad nekaterimi odgovori smo bili prijetno presenečeni, hkrati pa veseli, da so otroci ozaveščeni o tem, zakaj je gibanje pomembno za človeško telo.

V drugem delu smo si na modelu hrbtenice najprej ogledali zgradbo hrbtenice. Franci je predstavil različne tipe telesnih drž ter praktično prikazal, kako bi naj izgledala pravilna telesna drža. Mlade poslušalce je poučil o nevarnostih sedenja ter pravilnem nošenju šolskih torb.

Predavanje smo zaključili s praktičnim prikazom uporabe masažnih valjev ter z razgibalnimi vajami za vse udeležence.

Veseli smo, da smo lahko svoja znanja delili z mladimi. Saj veste kaj pravijo. Na mladih svet stoji. Samo verjeti je potrebno v njih.

Ekipa IŠM