Športnikovo stopalo

Pregled stopala

Opravljamo specialistične preglede celotne stopalne problematike. Na podlagi pregleda, meritev in analize hoje v sodelovanju s športnikom oz. bolnikom sprejmemo odločitev o zdravljenju. Svetujemo glede nadaljnje športne aktivnosti in predlagamo ukrepe, kot so izdelava posebej prilagojenih vložkov za čevlje ali prilagojene športne obutve.

Meritve in pedobarografija

Namen meritev je prepoznati asimetrije med obema stopaloma, definirati stopalni lok in določiti točke prekomerne obremenitve podplata. Najnatančnejša metoda s katero analiziramo pritiske na stopalo med stojo in hojo se imenuje pedobarografija. Na podlagi značilnega pedobarografskega vzorca je mogoče izdelati za vsakega posameznika optimalne stopalne vložke ali prilagojeno obutev.

Izdelava ortopedskih vložkov in obutve

Glede na bolezen, športno aktivnost in zahteve posameznika je mogoče izdelati posebej prilagojene vložke za čevelj ali kar celotno športno obutev za različne športne panoge. Najpogosteje za tek, kolesarjenje, golf, odbojko, košarko, nogomet, smučanje. Zaradi optimalne obremenitve stopala so treningi bolj učinkoviti, na tekmovanjih pa obutev po meri nudi dodatno prednost pred konkurenco.

Zdravljenje z ACP (PRP)

Infiltracija s trombociti obogatene plazme nudi zgodnejšo rehabilitacijo pri svežih poškodbah tetiv in mišic na stopalu. Pri kroničnih okvarah tetiv in mišic ter pri nezaraščanju zlomov pogosto pospeši regeneracijo tkiva in stimulira razgradnjo razpadlih produktov v okolici obolelega tkiva.

Zdravljenje z udarnimi globinskimi valovi (ESWT)

Ultrazvok v prizadetih tkivih povzroči povečanje prekrvavitve, zmanjšanje otekline in bolečine. Pulzna oblika ultrazvoka (ESWT) je zaradi manjšega toplotnega učinka primerna za zdravljenje svežih poškodb mišic, ligamentov, kit in hrustanca. Bistveno vlogo ima pri zdravljenju Ahilove tetive, trna v peti, bolečin v podplatu in v področju palca (okvara seizmoidnih kosti).

asist. dr. Matjaž Merc, dr. med.

Specialist ortopedske kirurgije, UKC Maribor

Specialist ortopedske kirurgije oddelka za ortopedijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, ki prav tako deluje na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru. Ožje je usmerjen kot ortopedski kirurg v problematiko športnikov, operacije stopala in gležnja ter otroško ortopedijo. Od leta 2010 sodeluje z NK Maribor kot klubski zdravnik.