Diagnostika - Inštitut za športno medicino Maribor Inštitut za športno medicino Maribor

Računalniška tomografija - CT

Računalniška tomografija predstavlja najnatančnejšo slikovnodiagnostično metodo za prikaz okostja, pri kateri se prav tako kot pri rentgenskem slikanju za nastanek slike uporabljajo rentgenski žarki. Preiskava omogača pregledovanje delov telesa po rezih in sicer v poljubnih ravninah.

Magnetnoresonančna tomografija - MR

 Magnetnoresonančna tomografija zagotavlja najcelovitejši pregled sklepov. Uporablja se za prikaz mehkih tkiv (na primer mišic, tetiv in vezi) in edina od radioloških preiskav omogoča ocenjevanje kostnega mozga in sklepnega hrustanca. Tako kot CT se tkiva preglejujejo po rezih. Pri preiskavi ni ionizirajočega sevanja.

CT in MRT artrografija

Pred CT ali MRT preiskavo se vbrizga v pregledovan sklep kontrastno sredstvo, ki razširi sklepno špranjo in poveča kontrastnost med sklepno tekočino in okolnjimi tkivi. Na ta način se lahko prikažejo zelo majhne poškodbene spremembe znotrajsklepnih struktur. Najpogosteje se uporablja za vrednostenje labruma (meniskusu podobna vezivnohrustančna struktura) v ramenskem ali kolčnem sklepu in oceno tetiv rotatorne manšete.

Ultrazvok skeleta in notranjih organov

Ultrazvok je temeljna in prva preiskava v diagnostiki poškodb in bolezni mehkih tkiv. Je neškodljiva, dobro dostopna in enostavno izvedljiva, tako da se lahko pogosto ponavlja, če je potrebno sledenje. V primerjavi z ostalimi metodami se izvaja v živo in omogoča tudi izvajanje dinamičnih testov. Preiskava je zelo uporabna za vodenje diagnostičnih in terapevtskih punkcij.

Rentgensko slikanje

Osnovna radiološka preiskava za odkrivanje poškodb in bolezenskih sprememb okostja.

Pregledna krvna slika

Curabitur id ante at diam consectetur mattis. Donec tristique est turpis, et dapibus odio accumsan non. Donec rutrum sodales interdum.

Hormonski status

Nulla consectetur turpis a ante tristique feugiat. In venenatis pellentesque leo vehicula consequat. Maecenas elementum velit ut leo imperdiet vehicula.

Biokemijska krvna testiranja

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam sed massa quis elit sagittis tempor. Ut rutrum sem vel augue rhoncus vestibulum.