Ortopedija Inštitut za športno medicino Maribor

Artroskopska kirurgija

Minivalno invazivna kirurgija, kjer s kamero in instrumenti v sklep pristopimo skozi majhne operativne rane. Na ta način popravimo poškodbe kolena, ramenskega sklepa, gležnja, komolca in kolka.

Terapija zlomov

V sodelovanju z oddelkom za travmatologijo celostno poskrbimo za terapijo zlomov kosti. V sodelovanju s fizikalno terapijo pa med tem poskrbimo za to, da je povratek k športu suverenejši.

Obravnava patologije tetiv in ligamentov - UTC

Z najnovejšo opremo za karakterizacijo tetiv (UTC – ultrasound tissue characterisation) smo v samem vrhu obravnave patologije Ahilove tetive in patelarnega (kolenskega) ligamenta. S tem postopkom lahko namreč natančno opredelimo strukturne spremembe tetive, ki jih diagnostične metode, kot so MR in ultrazvok ne prikažeta. Na podlagi tega lahko krojimo individualno usmerjeno terapijo in spremljamo rehabilitacijo po poškodbi.

Obravnava mišičnih poškodb - TMG

Na področju mišičnih poškodb smo v samem vrhu širšega evropskega akademskega prostora, deloma tudi, ker poleg modernih diagnostičnih metod uporabljamo še TMG – tenziomiografijo. Gre za metodo, ki nam poda informacije o funkcionalnih lastnostih mišice, ki so pogosto veliko bolj izpovedne kot MR in UZ, predvsem, kadar se odločamo o primernem trenutku za varno vrnitev k športnim aktivnostim. 

Poškodbe in bolezni stopala

Po najaktualnejših smernicah obravnavamo sveže poškodbe stopala in gležnja. Vodimo in kirurško zdravimo kronične bolečine v stopalu zaradi preobremenitve ali neoptimalne oblike stopala.

Kontrolni pregledi

Terapija poteka od prihoda k nam do vrnitve k športni aktivnosti. Napredek spremljamo in nadziramo ter po potrebi interveniramo.

 

prof. dr. Matjaž Vogrin, dr. med.

Specialist ortopedske kirurgije, UKC Maribor

Predstojnik inštituta, prav tako predstojnik oddelka za ortopedijo UKC MB in Katedre za ortopedijo MF UM. Subspecializacijo artroskopske kirurgije in športnih poškodb je opravil v ZDA (Harvard, Boston) in na Švedskem (Stockholm). Je član komisije za zdravstveno varstvo športnikov OKS, zdravnik Olimpijske reprezentance Slovenije in Nogometne reprezentance, vodja zdravstvene službe NK Maribor in Rokometnega kluba Maribor. Kot vabljen predavatelj sodeluje na mnogih domačih in mednarodnih strokovnih srečanjih.

Tomaž Bajec, dr. med.

Specialist ortopedske kirurgije UKC Maribor

Strokovnjak na področju športne in artroskopske kirurgije, kjer se večinoma posveča patologiji ramenskega in kolenskega sklepa. Je tudi eden izmed vodilnih kirurgov na področju patologije stopala. Predavatelj na številnih domačih in mednarodnih strokovnih srečanjih.

mag. Zmago Krajnc, dr. med.

Specialist ortopedske kirurgije, UKC Maribor

Strokovnjak za problematiko kolenskega in kolčnega sklepa, poškodbe in preobremenitvene sidnrome športnikov. Zdravnik jadralske reprezentance in NK Maribor. Član odprave na OI London 2012 in Mediteranskih igrah v Mersinu 2013.

doc. dr. Gregor Rečnik, dr. med.

Specialist ortopedske kirurgije, UKC Maribor

Specialist ortoped, ki se je usmeril v diagnostiko in kirurško zdravljenje obolenj in poškodb hrbtenice, kar prestavlja glavnino njegovega dela na Oddelku za ortopedijo v UKC Maribor. V ta namen se je izpopolnjeval na domačih in tujih klinikah za hrbtenično kirurgijo in je reden aktivni udeleženec domačih in tujih strokovnih srečanj.

Matevž Kuhta, dr. med.

Specialist ortopedske kirurgije, UKC Maribor

Specialist ortoped, član zdravniške ekipe NK Maribor. Sodeloval pri avtorstvu večih knjig in člankov s področja športne medicine in ortopedije. Sodeloval pri organizaciji in kot predavatelj na številnih ortopedskih in ožjih športno-medicinskih srečanjih.

asist. dr. Matjaž Merc, dr. med.

Specialist ortopedske kirurgije, UKC Maribor

Specialist ortoped, član zdravniške ekipe NK Maribor. Posebej specializiran za otroško kirurgijo ortopedijo in kirurgijo stopala.

meniscus-injury

Vsak tretji športnik utrpi poškodbo meniskusa

 

Poškodbe meniskusov v športu pogoste, še posebej pri športih, ki vključujejo močne in nenadne sile v kolenskem sklepu (nogomet, smučanje, košarka, odbojka, itd.) Meniskus je sestavljen iz dobro in slabo prekrvljene cone. Poškodbe prve celijo bolje in hitreje.

 

 


Kronična bolečina v križu

 

Trajna bolečina v spodnjem delu hrbta je lahko posledica bolezenskih sprememb medvretenčne ploščice, zdrsa vretenca, zloma ali poškodbe hrbtnih mišic. Vsaj enkrat v karieri se pojavi pri več kot 70% športnikov, zmeraj pa zahteva resno in strokovno obravnavo.

 

Low-Back-Pain