Fizioterapija - Inštitut za športno medicino Maribor Inštitut za športno medicino Maribor

Ortopedska obravnava

Fizioterapevtska obravnava hodi z roko v roki z ortopedsko. Naša specialistična ortopedska obravnava zajema celostno obravnavo športnikovih težav, od pregledov, infiltracijske terapije (blokade, hialuronati, avtologna plazma), izpeljave diagnostike in kirurškega zdravljenja. Več o ortopedskih storitvah v zgornjem meniju.

Fizioterapevtski pregled

To je prvi pregled terapevta, ki najprej opravi manualno diagnostiko mišično skeletnega sistema in poda oceno funkcionalnega stanja pacienta. Po pregledu terapevt bolnika seznani z njegovim stanjem, poda razlago možnih terapevtskih postopkov in določi okviren načrt terapije.

 

Kratka navodila za pregled:

 • na prvi pregled s seboj prinesite vaše zdravstvene izvide. Zaželeni so tudi posnetki diagnostičnih preiskav (RTG, CT, MRI)
 • v primeru mladoletnih oseb ali oseb z motnjami v razvoju mora biti pri pregledu prisoten starš ali zakoniti skrbnik
 • v  kolikor ste prehlajeni, imate vročino, virozo ali ste bili na manjšem operativnem posegu (odstranitev kožnih znamenj, odstranitev zob, …); nas prosim o tem pravočasno obvestite.

Laserska terapija

V moderni medicini se je uporaba laserjev K – LASER CUBE za akutno in kronično bolečinsko terapijo izkazala za zelo učinkovito. Laser zagotavlja izjemno zmanjšan čas celjenja, saj laserska radiacija povzroča biokemične reakcije, ki pospešujejo celjenje v mišično-vezivnih in post-travmatskih patologijah. Laser zaradi dokazanih značilnosti, nudi rešitev pri zdravljenju v športni medicini, kot tudi pri: bolečinah v vratu, bolečinah v ramenih, edemih, lumbagu, fibromialgiji, ranah, dekubitusnih razjedah, artrozi, nevritisu, tendinitisu, mišičnih nategih in raztrganinah, distorzijah, kontuzijah, bursitisu, metatarzalni bolečini, plantarnem fascitisu, itd.

Fizipterapevtsko svetovanje

Ozaveščanje o najpogostejših patologijah, pregledi zdravstvenih izvidov in seznanjanje o možnosti rehabilitacije.

Celovita rehabilitacija po operaciji

Namenjena osebam, ki želijo doseči isto funkcionalno stanje v mnogih primerih celo boljše, kot je bilo pred operativnim posegom. Celovita rehabilitacija zajema fizioterapijo, funkcionalno vadbo in diagnostično spremljanje napredka za najboljši povratek vašim ciljem.

Miofascialna razbremenitev

Mišično prožilna točka (angl. Trigger point) je mesto prekomerne vzdraženosti na mišici oz. mišični ovojnici. Prekomerna obremenitev oz. vzdraženost lahko vodi v nepravilno sekvenco mišičnih aktivacij in posledično v moteno biomehaniko gibanja. Z pomočjo specifičnih pritiskov in raztezanj obravnavanega predela, normaliziramo mišice in pripadajoče ovojnice. S tem odpravljamo bolečine, zmanjšujemo napetost, povečujemo gibljovost in mišično moč.

Med samo terapijo z aktivnimi vodenimi gibi in koordiniranim dihanjem sodeluje tudi pacient, s čim dosežemo večji učinek terapije.

PMT QS magnetoterapija

Ponuja širok spekter indikacij za uporabo (akutna in kronična obolenja). Magnetna terapija je zelo učinkovita in neboleča metoda zdravljenja v fizioterapiji, saj uporablja magnetna polja, ki pulzirajo z izredno nizkimi frekvencami (ELF – extreme low frequencies), katera delujejo na celične strukture tako, da spodbudijo obnovo ravnovesja fizioloških pogojev.

 

Indikacije za uporabo so zelo široke:
Kronična vnetja, bolečinska stanja, zlomi in zvini, kontuzije, rupture mehkih tkiv, hematomi in edemi.

Sklepna mobilizacija

Terapevt izvaja pasivno drsenje s sklepnimi površinami za povečanje gibljivosti sklepa v želeni smeri in za zmanjšanje bolečine. Z pomočjo sklepne mobilizacije dosežemo pravilnejše artrokinematično gibanje v sklepu. S tem izboljšamo propriocepcijo, živčno-mišični nadzor, mišično moč in povečamo obseg giba.

[jed_service_item img="" icon="fa-icon-plus-sign-alt" title="Terapija z udarno globinskimi valovi" link=""]Terapija z globinskimi udarnimi valovi predstavlja ne-invazivno (ne-kirurško) zdravljenje kroničnih vnetnih sprememb v mehkih tkivih, pri katerem uporabljamo klinične učinke pulznega delovanja visoko-energijskih udarnih valov, ki jih nanašamo s pomočjo sonde lokalno nad obolelim mestom.

Mobilizacija živčevja

Podobno kot pri mobilizaciji sklepov, z mobilizacijo živčevja omogočimo lažje drsenje živčev, boljšo raztegljivost in elastičnost živčevja, ter zmanjšamo razdražljivost živčnega sistema.

Stabilizacijske vaje

Učenje in kontroliranje pravilnega izvajanja specifičnih stabilizacijskih vadb za posamezne sklepe, ki izboljšajo živčno-mišične povezave in s tem med mišično koordinacijo. Rezultat je boljša kontrola gibanja in stabilnejši sklep.

Terapija z ultrazvokom

UZ v prizadetih tkivih povzroči povečanje prekrvavitve, zmanjšanje otekline in bolečine. Kontinuirana oblika ima toplotni učinek, ki je zaželen pri obravnavanju različnih kroničnih vnetnih procesov in pred raztezanjem napetih struktur. Pulzna oblika ultrazvoka, poznana tudi kot ESWT (Extracorporeal shock wave therapy), je zaradi manjšega toplotnega učinka primerna za zdravljenje svežih poškodb mišic, ligamentov, kit, hrustanca. Globina prodiranja ultrazvoka je odvisna od izbrane frekvence, izhodne moči in od vrste tkiva.

 

Ultrazvok pospeši predviden čas procesa vnetja s tem, stimulira proizvajanje kolagena in izboljša razteznost dozorelega kolagena, kar ima pozitiven učinek na brazgotino, ki lahko nastane po poškodbi.

HiTop napredna elektrostimulacija

Primarni cilj HiTop terapije je neposredni učinek na celično izmenjavo snovi. Uporabljene so frekvence v razponu med 4096 in 32768 Hz, ki potujejo skozi telo v obliki električnega polja, ki povzroča oscilacijo nabitih delcev. Frekvence vnesenih oscilacij ustvarjajo resonanco v molekulah in celičnih strukturah. Rezultat pa je izboljšanje procesov metabolizma in lajšanje bolečine.

 

Glavne indikacije za uporabo HiTop terapije:

Artroza kolena, artroza kolka, sindrom ledvenega dela hrbtenice, sindrom vratnega dela hrbtenice, sindrom prsnega dela hrbtenice, sindrom rama – roka, teniški komolec, bolečina kot posledica poškodb in operacij, odprte rane, zdravljenje edemov, fizični in psihični stres in izčrpanost.

 

 

 • 25%

  Diagnostika

  Ultrazvok, RTG, CT, MRI, Scintigrafija, Artrografija ali Manualna diagnostika. 

 • 35%

  Planiranje

  Interpretacija diagnoz nam omogoča individualno prilagajanje storitev.

 • 85%

  Terapija

  Individualen pristop in strokovni nadzor napredovanja v terapiji. 

 • 100%

  Spremljanje

  Za vrhunsko udejstvovanje na najvišjih ravneh športa, je spremljanje bistveno!

eswt

Terapija z udarnimi globinskimi valovi – RSWT, ESWT

Radial Shockwave terapija, je terapija ki uporablja prenos visokih energetskih akustičnih impulzov, ki se prenašajo v tkivo na prizadetem območju telesa. Vsako RSWT zdravljenje deluje za povečanje metabolne aktivnosti okoli mesta bolečine ali nelagodja, spodbuja reabsorpcijo iritativnih depozitov kalcija v kitah in spodbuja naravne telesne proces zdravljenja, s čimer se zmanjša bolečino. RSWT običajno zahteva tri zdravljenja v razmiku enega tedna za optimalne rezultate.

Zdravljenje traja približno deset – dvajset minut in je lahko nekoliko neprijetno, vendar ga dobro prenašajo vsi. Večina bolniki čutijo pomembne rezultate že pri prvih obravnavah. RSWT terapija je odlična alternativa za ljudi s kroničnimi bolečinami, ki so izčrpali že vse preostale možnosti zdravljenja (npr. kiropraktika, masažna terapija, itd), in se pogosto uporablja tudi kot pred operativna možnost.

ESWT – Extracorporeal shock wave therapy (visokoenergetski elektromagnetni fokusirani puls)

RSWT – Radial shock wave therapy (nizkoenergetski radialni puls)

Terapija z globinskimi udarnimi valovi predstavlja ne-invazivno (ne-kirurško) zdravljenje kroničnih vnetnih sprememb v mehkih tkivih, pri katerem uporabljamo klinične učinke pulznega delovanja visoko-energijskih udarnih valov, ki jih nanašamo s pomočjo sonde lokalno nad obolelim mestom.

Terapija je primerna za bolnike, ki trpijo kronično bolečino zaradi vnetnih sprememb mehkih tkiv in so ob tem ovirani v dnevnih, poklicnih ali športnih aktivnostih. Tipične indikacije za zdravljenje z globinskimi udarnimi valovi so: kalcinacije v mišicah ramenskega obroča, vnetje mišičnih narastišč komolčnega sklepa (»epikondilitis«, »teniški komolec«, »golfski komolec«), vnetje narastišč tetiv na petnico (»trn petnice«), vnetja narastišč tetiv in mišic na drugih mestih (stopalo, koleno, medenica, hrbtenica) in kronično boleče mišične točke ali večja področja mišic zaradi poškodb in preobremenitev. Terapijo je možno izvajati na več bolečih mestih hkrati, brez nevarnosti za preobremenitev ali pojav stranskih učinkov.

Prednosti uporabe globinskih udarnih valov pred drugimi terapijami je predvsem neinvazivnost (ne-operativni poseg, ni vbodov), odsotnost zapletov ali stranskih učinkov, ambulantni način zdravljenja, večja učinkovitost v primerjavi s standardnimi terapevtskimi in kirurškimi metodami, hiter učinek in kratek čas zdravljenja (mnogi bolniki opišejo znatno manjšo bolečino takoj po prvi terapiji), možnost polnega obremenjevanja (hoja, dviganje bremen, športne aktivnosti, polni obseg gibanja v sklepu) takoj po terapiji ter zato hitra vrnitev k popolni aktivnosti.

 


</a>

Napredna HiTop elektrostimulacija

 


Ime HiTop izhaja iz angleškega opisa High Tone Power Therapy in označuje visokotonsko terapijo. Primarni cilj HiTop terapije je neposredni učinek na celično izmenjavo snovi. Uporabljene so frekvence v razponu med 4096 in 32768 Hz, ki potujejo skozi telo v obliki električnega polja, ki povzroča oscilacijo nabitih delcev. Frekvence vnesenih oscilacij ustvarjajo resonanco v molekulah in celičnih strukturah. Različne frekvence aktivirajo strukture različnih velikosti. Oscilacija različnih delcev v tkivu ima mnogo učinkov. Rezultat pa je izboljšanje procesov metabolizma in lajšanje bolečine.

Razlike med konvencionalno elektroterapijo in HiTop terapijo so vidne v učinku, tehnologiji in praktični uporabi. Kar se tiče učinka, ločimo pri HiTop terapiji dva glavna mehanizma: vnos energije v telo in izboljšanje metabolizma. S tehničnega vidika pa sta amplituda in frekvenca pri HiTop terapiji modulirani simultano.

Glavne indikacije za uporabo HiTop terapije so: artroza kolena, artroza kolka, sindrom ledvenega dela hrbtenice, sindrom vratnega dela hrbtenice, sindrom prsnega dela hrbtenice, sindrom rama – roka, teniški komolec, bolečina kot posledica poškodb in operacij, odprte rane, zdravljenje edemov, fizični in psihični stres in izčrpanost.

Zdravljeni so lahko tudi pacienti z varikoznimi venami, kovinskimi vsadki in endoprotezami. HiTop terapija ni primerna za paciente z vročinskimi organskimi infekcijami, pacienti z lokalnimi bakterijskimi infekcijami, ljudi s srčnimi spodbujevalniki ter nosečnice.
.

 

hitop

 

Samo Mikl, dipl.fizio.

Fizioterapevt, IŠM Maribor

Samo Mikl deluje kot vodja fizioterapevtske dejavnosti na IŠM. V preteklosti je bil udeleženec sredozemskih iger Mersin 2013, Terragona 2018, Evropskih iger Baku 2015, ter član medicinske ekipe OI 2016 v Riu in 2018 v Pjongčangu. Sodeluje z mnogimi vrhunskimi klubi in Olimpijskim komitejem Slovenije ter slovenskimi in tujimi reprezentancami. Veliko se ukvarja s poškodbami mehkih tkiv, svoja znanja pa izpopolnjuje tudi v Avstriji in Nemčiji.