Ortopedska ambulanta - IŠM Inštitut za športno medicino Maribor

Artroskopska kirurgija

Minivalno invazivna kirurgija, kjer s kamero in instrumenti v sklep pristopimo skozi majhne operativne rane. Na ta način popravimo poškodbe kolena, ramenskega sklepa, gležnja, komolca in kolka.

Terapija zlomov

V sodelovanju z oddelkom za travmatologijo celostno poskrbimo za terapijo zlomov kosti. V sodelovanju s fizikalno terapijo pa med tem poskrbimo za to, da je povratek k športu suverenejši.

Obravnava patologije tetiv in ligamentov - UTC

Z najnovejšo opremo za karakterizacijo tetiv (UTC – ultrasound tissue characterisation) smo v samem vrhu obravnave patologije Ahilove tetive in patelarnega (kolenskega) ligamenta. S tem postopkom lahko namreč natančno opredelimo strukturne spremembe tetive, ki jih diagnostične metode, kot so MR in ultrazvok ne prikažeta. Na podlagi tega lahko krojimo individualno usmerjeno terapijo in spremljamo rehabilitacijo po poškodbi.

Obravnava mišičnih poškodb - TMG

Na področju mišičnih poškodb smo v samem vrhu širšega evropskega akademskega prostora, deloma tudi, ker poleg modernih diagnostičnih metod uporabljamo še TMG – tenziomiografijo. Gre za metodo, ki nam poda informacije o funkcionalnih lastnostih mišice, ki so pogosto veliko bolj izpovedne kot MR in UZ, predvsem, kadar se odločamo o primernem trenutku za varno vrnitev k športnim aktivnostim. 

Poškodbe in bolezni stopala

Po najaktualnejših smernicah obravnavamo sveže poškodbe stopala in gležnja. Vodimo in kirurško zdravimo kronične bolečine v stopalu zaradi preobremenitve ali neoptimalne oblike stopala.

Kontrolni pregledi

Terapija poteka od prihoda k nam do vrnitve k športni aktivnosti. Napredek spremljamo in nadziramo ter po potrebi interveniramo.

 

prof. dr. Matjaž Vogrin, dr. med.

Specialist ortopedske kirurgije, UKC Maribor

Predstojnik Inštituta za športno medicino, Izr. prof. dr. Matjaž Vogrin. dr. med. specialist ortopedske kirurgije, strokovni direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, Predstojnik katedre za ortopedijo na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru, Vodja medicinske službe nogometnega kluba Maribor. Po opravljenem doktoratu iz področja biomedicinskih znanosti na Medicinski fakulteti v Zagrebu (2010) je nadaljeval subspecializacijo iz artroskopske kirurgije na Švedskem in v ZDA (Harvard, Boston). Kot vabljen predavatelj sodeluje na mnogih domačih in mednarodnih strokovnih srečanjih.

doc. dr. Robi Kelc, dr. med.

Specialist ortopedske kirurgije, UKC Maribor

Vodja številnih zdravniških služb športnih odprav pod okriljem Olimpijskega komiteja in Nogometne zveze Slovenije. Izobraževal se je v Nemčiji, Švici in Avstriji. Kot ortoped se največ ukvarja z vzroki nestabilnosti v rami in kolenu. Intenzivno se ukvarja tudi z raziskovanjem problematike mišičnih poškodb, o čemer je predaval na pomembnih konferencah v New Yorku, Rimu, Kuala Lumpurju, Amsterdamu, itd.

doc. dr. Zmago Krajnc, dr. med.

Specialist ortopedske kirurgije, UKC Maribor

Doc. dr. Zmago Krajnc, dr. med., je specialist ortopedske kirurgije oddelka za ortopedijo UKC Maribor, ki prav tako deluje na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru. Ožje usmerjen kot ortopedski kirurg v problematiko športnikov in operacije velikih sklepov spodnje okončine. Deluje kot vodja medicinske službe slovenskih jadralcev, je prav tako zdravnik več nogometnih klubov prve lige v Sloveniji in športnih društev drugih panog. Svoje znanje je pridobival in nadgrajeval tudi v tujini, med drugim tudi na Mayo kliniki v ZDA in Oxford kliniki v Veliki Britaniji.
Posebej je specializiran za zdravljenje in operacije obrabnih sprememb kolka in kolenskega sklepa.

Matevž Kuhta, dr. med.

Specialist ortopedske kirurgije, UKC Maribor

Matevž Kuhta je je specialist ortopedske kirurgije oddelka za ortopedijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Je subspecializiran za artroskopsko –športno medicino Kot asistent na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru deluje od leta 2015. Je reden aktivni udeleženec domačih in tujih strokovnih srečanj.

meniscus-injury

Vsak tretji športnik utrpi poškodbo meniskusa

 

Poškodbe meniskusov v športu pogoste, še posebej pri športih, ki vključujejo močne in nenadne sile v kolenskem sklepu (nogomet, smučanje, košarka, odbojka, itd.) Meniskus je sestavljen iz dobro in slabo prekrvljene cone. Poškodbe prve celijo bolje in hitreje.

 

 


Kronična bolečina v križu

 

Trajna bolečina v spodnjem delu hrbta je lahko posledica bolezenskih sprememb medvretenčne ploščice, zdrsa vretenca, zloma ali poškodbe hrbtnih mišic. Vsaj enkrat v karieri se pojavi pri več kot 70% športnikov, zmeraj pa zahteva resno in strokovno obravnavo.

 

Low-Back-Pain