Športna kardiologija - Inštitut za športno medicino Maribor in testiranje zmogljivosti

Kardiološki pregled

Izvajamo preventivne preglede vrhunskih in rekreativnih športnikov vseh starosti, od otrok do veteranov. Nudimo strokovni posvet v zvezi z načrtovanjem športnih aktivnosti in pravilno prehrano. Naše vodilo je, da mora biti trening varen in učinkovit. Z obdobnimi pregledi omogočamo spremljanje in razvoj športnika. S pridobljenim znanjem, izkušnjami in širokim naborom modernih diagnostičnih preiskav poskušamo razjasniti morebitne zdravstvene težave, dvome in najti prave odgovore na vprašanja športnikov. 

Ocena telesne zmogljivosti

S kardio-pulmonalnim obremenitvenim testiranjem na kolesu ali tekočem traku (ergospirometrija) ocenimo maksimalno telesno zmogljivost in maksimalno porabo kisika, ki je najpomembnejši kazalec športnikove telesne pripravljenosti. Z analizo izdihanega zraka preiskovanca ali neposredno z merjenjem laktata v kapilarni krvi lahko določimo anaerobni prag, ki nam pokaže stopnjo obremenitve, pri kateri mišice ne morejo več 100% izkoriščati kisika za svojo aktivnost in pričnejo tvoriti mlečno kislino (laktat). Vadba v območju nad anaerobnim pragom povzroča mišično zakislitev in posledične bolečine v mišicah po treningu. Določanje anaerobnega praga je zato drugi najpomembnejši kazalec športnikove telesne pripravljenosti, zlasti pri vzdržljivostnih športih (maraton, kolesarjenje, triatlon). 

Merjenje telesne sestave

Z napredno bioimpedančno metodo lahko natančneje opredelimo telesno sestavo, zlasti delež maščob v telesu. Čeprav so maščobe nujen gradnik človeškega telesa in skrbijo za zaščito organov, uravnavanje telesne temperature ter hrambo vitaminov, pa prekomerno kopičenje maščob v zahodnem svetu vse pogosteje predstavlja izvor zdravstvenih težav. Delež maščob v telesu je dober pokazatelj posameznikove telesne pripravljenosti. Med treningom ali ob ustrezni dieti namreč delež telesnih maščob počasi, a postopno upada, medtem ko telesna teža precej bolj niha in lahko v procesu treninga celo poraste. S spremljanjem telesne sestave zato pravilneje načrtujemo režim treniranja in prehrane športnikov.

Diagnostika srčnožilnih bolezni

Kadar nas športnik opozori na težave (težka sapa, bolečine v prsih, zmanjšana zmogljivost, omotica, ki se pojavijo med treningom, ob počitku, po preboleli bolezni) ali odkrijemo določene nepravilnosti pri preventivnem pregledu, je potrebna napotitev k specialistu kardiologu. Ključen je individualni pristop, na podlagi katerega načrtujemo dodatne usmerjene kardiološke preiskave. Naši strokovnjaki obvladajo veščine ultrazvoka srca, s katerim ocenimo velikosti srčnih votlin, delovanje srčne mišice in srčnih zaklopk. Diagnostiko dopolnimo z EKG, ultrazvočno preiskavo ožilja, obremenitvenim testiranjem, po potrebi pa športnika napotimo na dodatne preglede in preiskave, ki jih izvajajo naši sodelavci v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

Diagnostika motenj srčnega ritma

Občutki razbijanja srca, nerednega in hitrega utripa srca so pri športnikih pogosti. Posvet s strokovnjakom, klinični pregled in ustrezne preiskave, zlasti EKG posnetek in 24-urno spremljanje EKG (holter) pomagajo opredeliti vzrok težav.

Preiskava pljučne funkcije

Srce in dihala sta tesno povezana organska sistema, ki skrbita, da je naše telo pripravljeno za zahtevne športne napore. S preiskavo pljučne funkcije ocenimo športnikovo pljučno kapaciteto, odkrijemo astmo in druge pljučne bolezni.

Razumljivo je, da zdravniški pregled potrebuje bolnik, zakaj pa bi ga potreboval, če sem športnik (zdrav)?

Čeprav je telesna aktivnost povezana s številnimi ugodnimi učinki na naše zdravje, obstajajo bolezni, ki se lahko s telesno aktivnostjo poslabšajo oz. jih le ta razkrije.

Najpogostejša med njimi je bolezen koronarnega ožilja – bolezen žil, ki prehranjujejo srčno mišico. Bolezen je pogostejša med zrelejšo populacijo z nezdravim življenjskim slogom, pridruženimi boleznimi in družinsko obremenjenostjo. Ob tem pa poznamo določene oblike srčno žilnih obolenj, ki se lahko pojavijo pri mlajših in navidezno popolnoma zdravih ljudeh. Šele telesna aktivnost lahko sproži nevaren zdravstveni zaplet.  Večina teh bolezni se lahko ob ustreznem zdravniškem pregledu in dodatnimi preiskavami pravočasno odkrije.

 

Namen kardiologije v športu

Kardiologija športa, ki deluje v okviru Inštituta za športno medicino MF Maribor, v sodelovanju z drugimi medicinskimi in športnimi strokovnjaki preučuje in svetuje zdravim športnikom ter zdravi športnike z zdravstvenimi težavami. Osnovni cilj dejavnosti je ohranjanje zdravja in izboljšanje telesnih  sposobnosti športnikov in ob tem tudi aktivno prepoznavanje morebitnih nevarnih obolenj.

Za koga?

Kardiologija športa je namenjena športnikom vseh starosti in nivojev športnega znanja, tako profesionalcem kot rekreativnim športnikom. Izvzeti niso niti športniki z znanimi srčnimi obolenji, ki si želijo ukvarjanja s športom oz. tisti, ki imajo ob telesnih aktivnostih težave s počutjem (omotice, neredne srčne utripe, bolečino v prsnem košu).

Najpogostejša dileme športnikov, ki iščejo kardiološki nasvet

  • ocena in obravnava vzroka bolečin v prsnem košu, palpitacij (občutka nepravilnega bitja srca), dušenja ob treningih oz. tekmovanjih
  • ocena varnosti ponovne telesne aktivnosti po kardiokirurškem posegu oz. srčni bolezni
  • ovrednotenje vzroka nepojasnjenega upada telesne zmogljivosti
  • ovrednotenje zmanjšanja telesnih zmogljivosti po preboleli bolezni
  • nasveti kako obvladati dejavnike tveganja za kardiovaskularna obolenja
  • svetovanja o družinski obremenjenosti za kardiovaskularna obolenja

Matej Bernhardt, dr. med.

Specialist kardiolog, UKC Maribor

Ukvarja se predvsem s športno kardiologijo, kardiovaskularnimi slikovnimi metodami (Cardiovascular Imaging), sodeluje s kardiokirurško stroko (med- in po-operativno vodenje bolnikov s srčnimi operacijami).